Dobroczynne działanie błonnika znane jest od wielu lat. Pomaga usprawnić działanie organizmu i przy okazji zgubić kilka kilogramów. Błonnik kakaowy w proszku to świetny sposób na wzbogacenie spożywanych produktów w drogocenny składnik. Można dodawać do wypieków zamiast kakao. Wszelkie napoje mleczne z dodatkiem błonnika poprawiają perystaltykę jelit i usuwają złogi niebezpiecznych toksyn. Dzięki temu poprawia się koncentracja, stan skóry, czy znikają problemy z zaparciami. Błonnik kakaowy w proszku to produkt bezpieczny, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Może być dodawany do ciast, koktajli, jogurtów, naleśników, musów i sorbetów. Ma delikatnie kwaśny posmak, charakterystyczny przy kakao. Nie wpływa na zwiększenie wartości energetycznej posiłku. Dodatkowo pęcznieje w żołądku i daje poczucie sytości. Wpływa korzystnie na obniżanie cholesterolu. Wspomaga rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych. Błonnik należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od 3,5 grama dziennie.